Retrobloggarnas julkalender: lucka nummer 3

Vi turas om, jag och de andra retrobloggarna, att öppna ”en lucka” var fram till jul och sprida lite retrojulstämning. I dag är det min tur att glänta på den tredje luckan, och jag tänkte dela med mig av lite glöggtips.

Jag har aldrig varit en särskilt engagerad julfirare. Faktum är att jag bara äger en enda tomte, i och för sig en väldigt söt sådan. Den här lilla trägumman fick komma fram ur gömmorna lagom till första advent och vaktar nu blomsterbebisarna i köksfönstret så att inte katten Torsten tuggar på dem.

glöggmys6

Men nu har det blivit så att jag flyttat ihop med en karl som älskar julen, och då smittar det lätt av sig. Häromdagen fick jag för första gången i mitt liv lust att hänga upp julgardiner, och belönades med ett barnsligt lyckligt leende när han kom hem. Det sporrade mig till att damma av gamla juldukar…

glöggmys7… och göra årets första glöggmys! Juldukarna har jag ärvt, tyvärr har jag ingen aning om var de kommer ifrån. Den röda ovan har en liten otydlig text i ett hörn, och är helt ärligt lite för orangeröd för min smak. Men den vita nedan gillar jag skarpt! Jag tycker att de små tomtenissorna ser ut som jag gjorde när jag var liten.

glöggmys4Nu till dagens tips! Som den grinch jag är tycker jag inte heller om pepparkakor (jag vet, jag vet, jag är alltså inte särskilt snäll). Men om jag får ha blåmögelost på dem blir det en annan sak! Min favoritost till pepparkakor är en som heter Saint Agur, den är lagom salt och lite mjuk så att man nästan kan bre ut den. Tipset fick jag i min lokala ostaffär i Strängnäs som lämpligt nog heter Ostaffären.

Pepparkakorna får gärna vara en sort med nötter i, då blir de lite knaprigare. Den här gången skar jag upp några dadlar och lade på toppen, vilket jag knappast är den första att prova men om ni inte gjort det så give it a go. Assietterna på bilden är Gustavsbergs-blommor från Gustavsberg, dekor av Stig Lindberg.

glöggmys3

Ett litet tips till kan ni få. Prova att ha torkade tranbär i glöggen i stället för russin. Det blir lite syrligare och hur gott som helst. Skålla mandlarna är jag lite för lat för, det går bra ändå.

glöggmys

Jaha, det var allt från mig för i år. Nu skickar jag över till Jan och bloggen Form55. Resten av julkalendern hittar du här.