Snyggfåtöljen

Vi skulle inte ge varandra några julklappar i år, om man inte hade gjort dem själv. Det tolkade min mamma som att det var okej att ge bort en fåtölj, om hon hade klätt om den själv. Det var väl lite att tänja på reglerna, men vilken fåtölj sen<3 Den är märkt Ostrom Sweden vilket har gett mig lite huvudbry. Hittar ingen formgivare eller fabrik med det namnet. När jag googlar hittar jag en likadan fåtölj på ett nyzealändskt museums hemsida. Där tillskrivs den en Gustaf Berg 1951–1952. En instagramkompis @lilla_e_s hittade en auktion med en likadan stol, där Bröderna Andersson anges som tillverkare.

Det fanns en formgivare med just namnet Gustaf Berg, eller G.A. Berg, och han har formgivit möbler för Bröderna Andersson. Den så kallade Kaptenen finns fortfarande i produktion och är snarlik, men har andra armstöd. Om vår fåtölj är en tidigare version? Vet ej, men det är min bästa gissning just nu.

Nackkudden finns kvar men är inte omklädd. Den skymtar under katten Molly här. Gissningsvis ska det vara en fotpall till också men den finns inte kvar. 

I julklapp fick vi också en stor tavla som hela min familj har målat tillsammans. Snygg va? 

PS! Här finns en C-uppsats i konstvetenskap om G.A. Bergs stolar. Den har några år på nacken men ändå.