Fynden från Sundbyberg

fyndUnder onsdagens loppisrunda i Sundbyberg hittade jag en fin blomkruka från Gefle i modell AL. Jag har sett den på bild med gräsliga målningar på, men den här var tack och lov enkelt vit.

Jag fick med mig ett par salladsbestick som säljaren själv prutade på. De är i behov av vård men det ska jag väl kunna ordna.

En spännande bok från 1945 om det nyss avslutade andra världskriget var så annorlunda att den fick följa med: ”Vedergällningen – om Tysklands dårskap, brott och straff”. Efter en snabb genombläddring kan jag konstatera att den, precis som titeln antyder, saknar det mått av objektivitet som seriös litteratur åtminstone utger sig för att ha. En udda bok som får flytta in i stringhyllan i vardagsrummet.

Det roligaste fyndet tycker jag nog att den svarta vasen från Gefle är. Jag har aldrig sett den förut. Den är djupstämplad AS men jag hittar den inte vare sig på webben eller i boken som Geflekeramikens vänner har givit ut. Hur som helst är den trevlig och den blev min för 30 kronor.

Edit: Modellen finns tydligen med i katalogen från 1931, glasyren heter ”svart glasyr” och är den som Björn Holmström tog fram 1927, säger herr Movarp på Porslinsbloggen.

modell-AS